maandag 6 juli 2015

Hoe slim mogen computers worden?

Om ons leven wat gemakkelijker te maken en om dingen te doen die we zelf niet kunnen, is kunstmatige intelligentie ontwikkeld. Moeten we een pittige som uitrekenen? Geen probleem, dan pakken we een rekenmachine. Moeten we miljoenen transacties tegelijk laten plaatsvinden? Geen probleem, dan schakelen we daar een wat spannendere computer voor in. Wordt het managen van die spannende computers te complex? Geen probleem, dan zorgen we dat ze zichzelf kunnen managen. Of toch liever niet?

Behoefte aan hogere intelligentie
Door technologieën gaan nieuwe deuren open en ontstaan weer nieuwe technologieën. Het tempo van innovatie ligt extreem hoog en het beheren van systemen wordt steeds complexer, waardoor het mensen de pet te boven kan gaan en er specialisten te kort zijn. We zouden dus heel veel baat kunnen hebben bij het naar een hoger niveau brengen van kunstmatige intelligentie.  

Autonomic computing
Autonomic computing is een self-managing computing model. Een autonomic computing systeem beheert het functioneren van computer applicaties en systemen zonder input van de gebruiker, op dezelfde manier als het autonome zenuwstelsel lichamelijke systemen reguleert. Zoals IBM het definieerde is het een self-managing systeem dat zichzelf kan configureren, optimaliseren, helen en beschermen zonder menselijke interventie. Het doel van autonomic computing is om systemen te creëren die zichzelf besturen en in staat zijn om op hoog niveau te functioneren terwijl de complexiteit van het systeem onzichtbaar wordt gehouden voor de gebruiker.

Valkuil
Autonomic computing zou een ideaal mechanisme zijn om met grote ingewikkeldheid om te gaan. Echter, een belangrijk probleem is dat iets wat zichzelf kan managen een eigen leven kan gaan leiden. Als datgene iets super intelligents betreft, kun je totaal de controle verliezen. Mogelijk schaad het dan meer dan dat het baat.

Hier een interessant TED filmpje door filosoof Nick Bostrom over mogelijke nadelige gevolgen van artificial super intelligence en hoe we hierop kunnen anticiperen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten