maandag 31 augustus 2015

High Performance Computing: Het kan ook betaalbaar

Als u gebruik wilt maken van HPC om grote vraagtsukken op te lossen, dan kunt u daar een HPC cluster van een groot merk voor aanschaffen. Dit klinkt interessant, maar is voor veel bedrijven financieel gezien verre van haalbaar en niet altijd de beste keuze.
Zoals eerder besproken is het ook mogelijk om uw computercapaciteit tegen een prijs per tijdseenheid in te huren bij partijen als Amazon en Google, en op die manier uw HPC activiteiten in de cloud plaats te laten vinden. Toch is dat misschien geen geschikte oplossing, bijvoorbeeld als u dat om veiligheidsredenen geen prettig idee vindt, of omdat u vaker dan eens een HPC kwestie wilt aanpakken en outsourcen dan toch niet de meest gunstige keuze lijkt.

Eigen HPC cluster creëren
Maar er bestaat nog een manier om HPC toe te passen; zelf een HPC cluster creëren. Dit lijkt gigantisch ingewikkeld en het zal inderdaad wat uitzoekwerk kosten. Toch is het zeker een optie en wellicht enorm de moeite waard, omdat het u zeer veel geld kan besparen en het u een bepaalde vorm van vrijheid geeft doordat u het op zo'n manier kan samenstellen of aanpassen dat het voor u het beste is.

Maar ik ben geen HPC specialist
Om een eigen cluster te creëren hoeft u het wiel niet zelf uit te vinden. Naast dat er bedrijven ontwikkelen aan HPC, zijn overheidsinstellingen zoals universiteiten ook bezig met onderzoeken op dit gebied en het ontwikkelen van software ervoor. Die instellingen maken gebruik van al beschikbare kennis uit een open source community voor HPC, en dragen zelf ook bij aan deze community door hun eigen vondsten te delen.
Op deze manier kunt u kosteloos hele waardevolle kennis benutten om uw eigen cluster te bouwen. U kunt op zoek gaan naar software die geschikt is voor uw omgeving en vraagstuk. Mogelijk moet u wat stukken software combineren of aanpassen om het geheel passend voor uw situatie te maken. Natuurlijk kunt u ook zelf bijdragen aan de community door de problemen waar u tegenaan loopt of eigen ontdekkingen te delen.

Computers beter benutten of opkopen
Naast software heeft u natuurlijk computerkracht nodig voor uw HPC cluster. Het zou kunnen dat u eigenlijk al heel veel computerkracht tot uw beschikking heeft, doordat het bedrijf een groot aantal PC's heeft die niet volledig worden benut. Veel computers worden maar voor een zeer laag percentage gebruikt, waardoor ze nog heel veel middelen over hebben die voor een andere taak ingezet kunnen worden. Dan is het een optie om die computers aan elkaar te koppelen voor uw HPC cluster en bepaart dat u de aanschaf of huur van rekenkracht.

Als u nog niet genoeg computerkracht heeft, kunt u dit aanschaffen. Waarschijnlijk heeft u een groot aantal computers nodig, dus dit zou aardig in de kosten kunnen gaan lopen. Hoewel, hier kunt u een creatieve oplossing voor bedenken. Sommige bedrijven willen elke drie jaar nieuwe computers. Die 'verouderde' computers, die vaak nog wel even mee kunnen, kunt u opkopen tegen een lage prijs en samenvoegen tot een cluster.

Waar begin ik?
Bij het zelf creëren van een HPC cluster is het slim eerst deze optie te vergelijken met de aanschaf van een cluster en met HPC in de cloud. Om te kijken welke optie het beste bij uw situatie past kunt u zichzelf bijv. de volgende vragen stellen:

- Hoe vaak heb ik HPC nodig?
- Binnen welke termijn moeten mijn vraagstukken opgelost worden?
- Hoeveel financiële middelen heb ik tot mijn beschikking?
- Hoeveel computerkracht heb ik al in huis?
- Heb ik een software engineer die mij hierbij kan helpen?

Verder kan het heel leerzaam zijn om op internet cases vergelijkbaar met uw situatie op te zoeken. Ontdek welke software zij hebben gebruikt, tegen welke problemen zij aanliepen en hoe ze die hebben opgelost. Er is tegenwoordig zoveel kennis beschikbaar, niet alleen in de vorm van tekst, maar ook in de vorm van filmpjes. Als u een krap budget heeft hoeft dat niet te betekenen dat u de voordelen van HPC niet kunt benutten. Slim zoeken, creativiteit en inzet kunnen u heel ver brengen..




Geen opmerkingen:

Een reactie posten